Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

MAJ

26

Maria Tegin

Maria Tegin

Barncancergalan tillbaka i höst

freja

Under barncancermånaden 2015 samarbetade vi med Discovery Networks (kanal 5) för att sända Barncancergalan – det svenska humorpriset för första gången. Och i höst kommer galan tillbaka.

Barncancergalan är dels en klassisk insamlingsgala där vi ber tittarna om pengar för att finansiera forskning kring barncancer och stöd till drabbade familjer. Dels är det en prisgala där det bästa ur svensk humor prisas. När vi lanserade galan funderade vi mycket kring detta med att blanda frågor kring barncancer med humor och skratt. När vi pratade med läkare, sjuksköterskor och syskonstödjare som arbetar på barncanceravdelningarna så fick vi samma svar: barncanceravdelningen är en ganska glad plats. Barn är ju barn, och barn leker. Så det kan vara rullstolsrally i korridoren med droppställningen på släp, och både personal och patienter vittnar om hur de skickliga sjukhusclownerna når fram till barn som kanske inte har skrattat på flera veckor.

Stärkt av dessa vittnesmål sökte jag också efter hårda fakta, och hittade bland annat en forskare som kommit fram till att ett (friskt) barn i genomsnitt skrattar och ler 400 gånger om dagen. Och jag fann en forskningsrapport som visade hur skratt och glädje påverkar kroppens belöningssystem och helt enkelt får oss att må bättre, både fysiskt och psykiskt. Därmed inte sagt att man kan skratta sig frisk. Inte ens det största utav garv kan mota bort en tumör. Däremot kan vårdtiden bli något lättare om man får möjlighet att skratta och känna lite glädje emellanåt.

Ni som såg Barncancergalan 2015 kanske minns Gabbe och Freja, som var de barn som syntes mest under programmet. Hur har det gått för dem?
Gabbe mår bra och drömmer om att spela i band. I höstas överraskade vi honom med ett möte med idolen Sean Banan och de spelade trummor tillsammans. För några veckor sedan var Gabbe och hejade på sin pappa som tävlade i att snurra deg på Pizza-SM.

Vi håller kontakten också med Freja, som var ”blomsterflicka” och lämnade över en bukett till drottning Silvia då hon besökte vårt kansli i samband med Internationella barncancerdagen i februari. Freja har fått mersmak för TV och kommer att synas senare i år i en ny dokumentärfilm där cancerdrabbade barn och ungdomar intervjuar forskare.

På Barncancergalan – det svenska humorpriset 2016 kommer vi att få träffa fler barn och familjer, och engagera fler tittare som vill vara med i kampen mot barncancer. Det ska också bli kul att se vilka komiker som får ta emot det svenska humorpriset i år. Jag tycker att det absolut roligaste blir det att se vem som röstas fram av barnen i kategorin Barnens pris – Årets roligaste person. Är du under 18 år eller har någon i din familj som är det så håll utkik efter omröstningen som börjar i höst!

// Maria
#blogg100


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.