Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

SEPTEMBER

18

Kanto

Bara 5% av barnen överlever cancer i Vietnam

I förra veckan kom det nya numret av Barn & Cancer ut. Jag läste ett väldigt gripande reportage om barncancervården i Vietnam. Visste du att i Sverige överlever ca 75 – 80 % av alla barn som drabbas av cancer, men i Vietnam är den siffran bara 5 %. Det är oacceptabelt. Det måste ändras.

Ett cancersjukt barn med sin mamma

Därför har Lund Vietnam Childhood Cancer Program  – LVCCP- gjort allt möjligt för att skicka svenska barnonkologer till Vietnam sedan många år tillbaka. Varje år åker de dit för att vidareutbilda de vietnamesiska barnläkarna. På plats får läkarna gå på konferens och får även utbildning och litteratur på engelska.

Den andra stora bidragsgivaren är Ikea Foundation. Sedan 2008 har läkarna Christian Moëll, Tomas Wiebe och deras team fått stor hjälp genom att samla in 2 148 600 euro. Men det räcker inte till.

Endast 900 av 1700 barn får behandling

I dagsläget räknar man att ungefär 1700 barn är cancerdrabbade i Vietnam. Bara 900 av dem behandlas på de tre största sjukhusen som ligger i Södra Vietnam. Det är inte mycket. Dock är alla sängar upptagna av flera barn samtidigt och barnonkologerna är överbelastade med jobb. Det finns inget utrymme. Det finns förmodligen flera anledningar till att barnen inte kommer till sjukhusen. Kanske har läkarna i landsbyggen svårt att ställa en diagnos, eller kanske tror de att det inte går att bota.

Det mest sorgliga är att föräldrarna tvingas välja mellan de övriga friska barnen och det sjuka barnet. Det är så svårt för dem att betala för en dyr och plågsam barncancerbehandling med oviss utgång. De kan inte bara strunta i jordbruket och familjeförsörjning.

Ingenstans att bo

Förutom den kostsamma behandlingen uppstår ett till problem. Var ska anhöriga bo när de besöker sjukhuset? Precis som i Sverige, där familjer får hjälp med det praktiska, såsom att ordna boende under sjukhusvistelsen, så behöver vietnamesiska familjer en plats där de kan övernatta. De som bor för långt bort orkar inte pendla mellan hem och sjukhus. Många sover under bar himmel. Förhoppningsvis kommer Ikea Foundation att finansiera två patienthotell.

En pojke med cancer får en spruta

Man förstår att det är mycket som behöver göras för att sänka barnadödligheten och förbättra de cancerdrabbade barnens och deras anhörigas livskvalité i Vietnam. Jag önskar att de vietnamesiska barnen kommer att få samma behandling som de svenska i en snar framtid.

Läs mer om svenska insatser i Vietnam här: Utblick – Barn och Cancer nr 4/12

 


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.