Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

MARS

10

Maria Tegin

Maria Tegin

Barncancervården är feldimensionerad

Antalet vårdplatser för barn med cancer räcker inte riktigt till. Det har vi hört och sett i flera år, främst på avdelningarna för barncancer i Göteborg och Stockholm.

Man skulle kunna tro att det är en växande befolkning (i år blir vi 10 miljoner!) som påverkar och att antalet vårdplatser inte byggs ut i tillräcklig takt. Men det är snarare själva beräkningsgrunden för hur många barn med cancer som behöver behandling som är fel.
Vi brukar säga att varje dag insjuknar ett barn i cancer.

Vården dimensioneras utifrån hur många barn som insjuknar, säger Barncancerfondens medicinskt sakkunnige Olle Björk är barncancerdoktor och har bland annat varit chef för barnonkologen i Stockholm.
Vården, det vill säga vårdplatser och bemanning, baseras alltså på antagandet att drygt 300 barn om året behöver cancerbehandling.

Det här är ett problem av flera anledningar.

  • Ju fler barn som överlever, desto fler barn behöver också eftervård och vård för återfall.
  • Många behandlingar har blivit mer specialiserade och även svårare för kroppen, det leder till bättre överlevnad men gör också att barnet behöver mer vård under behandlingstiden.
  • En del behandlingar är väldigt långa, ett barn med akut lymfatisk leukemi behandlas normalt under två och ett halvt år.

Under ett givet år är det alltså inte bara de nyinsjuknade barnen som behöver behandling utan också de som är under pågående behandling och som fick sin diagnos för ett, två eller kanske fem år sedan.
Olle Björk uppskattar att runt 1000 barn är i behov av någon form av aktiv cancerbehandling varje år. Långt mer än 300 alltså.

Jag frågar Olle vad som behövs för att den här situationen ska ändras.
– Om vårdplatserna och personalen ska räcka till så måste landstingen förstå hur många barn som är i behov av aktiv cancerbehandling. Först då kommer man att hamna rätt, svarar han.

 

Maria Tegin, pressansvarig

#blogg100

Linda läser med pappa på lekterapin

Linda läser med pappa på lekterapin. Foto: Charlotte Gawell

 


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.