Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

AUGUSTI

18

Hedda

Hedda

Elsa är med mig hela tiden

Hej! Jag heter Hedda och jag ska gästblogga för andra gången här på Barncancerfonden, om ni inte har läst det förra inlägget jag skrev 2015 så tycker jag att ni ska göra det. Jag vill även säga tack för alla fina kommentarer och alla delningar, det gjorde mig verkligen glad!

Lite mer än ett år har gått och ganska mycket har förändrats, jag har blivit 14 år och jag har även fått en lillebror. Viggo föddes den sjunde augusti 2016 och jag har inte varit så glad över något annat sedan Elsa blev sjuk. En sak som inte har förändrats är att min lillasyster Elsa fortfarande är död, men nu är det snart ett år och åtta månader sedan den värsta dagen i mitt liv – då Elsa lämnade jordelivet.

syskon1syskon2

Mina syskon

Den tjugonde december 2014 var den värsta dagen i mitt liv. Min lillasyster tog sitt sista andetag, hennes kropp orkade inte mer, hjärtat pumpade för sista gången. Jag satt bredvid henne i sängen, såg hur hennes kropp släppte taget, släppte taget om lidandet. Hjärnstamstumören hade hänsynslöst och aggressivt växt i hennes hjärna, på slutet kom det även två små metastaser till. Strålning och cytostatika fem gånger i veckan i sex veckor hade inte lyckats ta bort tumören. Min älskade lillasyster fanns inte mer, jag skulle aldrig mer få höra hennes ljusa, bedårande skratt, få prata med henne. Hjärntumören tog Elsa och den tog en del av mig.

Elsa är en del av mig, sedan den andra februari 2005 då hon föddes har hon varit det. Därför är det jobbigt för mig när någon jag känner varken säger eller frågar något om henne, de låtsas som att hon aldrig funnits, som att jag inte har en lillasyster. Elsa är inte mindre lillasyster än vilken annan lillasyster som helst. Jag tror att många är rädda för att jag ska börja gråta eller för att de ska göra mig ledsen. Men en del av bearbetningen av sorgen är att prata om personen som gått bort. En av de bästa sakerna man kan göra till ett barn som förlorat ett syskon eller en förälder som har förlorat sitt barn är att säga något om syskonet/barnet. Jag och mina kusiner pratar rätt så ofta om Elsa, då känns det som att hon finns kvar här bland oss fast på ett annat sätt. Det jobbigaste är när någon inte förstår, förstår att jag har genomgått en av de värsta sakerna ett barn kan genomgå, men ändå inte ens säger ett ord.

En lördag i slutet av november ringde pappa mig, jag var i Sollentuna centrum med några vänner och hade köpt massa presenter till Elsas julkalender som jag skulle ordna. Det var något jag kände på mig redan då. Pappa sa att jag skulle komma in till sjukhuset för att Elsa var väldigt sjuk och när jag kom in låg Elsa och sov i en ganska bred säng. Jag och mamma gick senare in i ett rum bredvid rummet där Elsa låg och det var då hon sa det, ”Elsa kommer inte att överleva”. Innan Elsa blev sjuk tror jag inte att jag visste att fem ord kunde få en att bli så obeskrivligt ledsen, chockad och mållös. Det enda jag minns är mammas rödgråtna ansikte och att jag efter att hon berättade bara svarade ”jag behöver kräkas”.

Elsa levde i några veckor till, hon hade skrivit en önskelista till julen som aldrig hann bli uppfylld för att fyra dagar innan julafton dog hon. Det värsta var att kolla in i Elsas stora, blåa ögon och veta att hon inte alltid skulle finnas med mig, att hon skulle dö före mig. Jag tror inte att jag har fattat än trots att det gått ett och ett halvt år. Men jag vill inte förstå, acceptera att det här har hänt mig, jag kommer aldrig att kunna acceptera att hon inte kommer att finnas vid min sida resten av livet. Ända sedan den hemska dagen då jag fick reda på att Elsa hade en hjärntumör har jag försökt förneka det faktum att hon hade en aggressiv hjärntumör, att hon hade cancer. Elsa skulle ju bli frisk!!

Jag tror på något sätt att Elsa är med mig och min familj hela tiden, efter hennes död har det hänt några saker som jag och min familj antar har någon koppling till Elsa. En händelse som jag har funderat över under senaste tiden är att i december 2015 (under Elsas minnesdag) när jag, mamma och pappa var på en restaurang så frågade en servitris ”är ni bara tre ikväll?”, vi hade aldrig träffat den här mannen. Under samma vistelse i New york hände en till sak, när vi kom tillbaks till hotellet så hängde det fyra handdukar i badrummet. Det kanske bara är ren slump, men jag tror på det övernaturliga och tanken att Elsa fortfarande är med oss får mig att känna mig mindre ledsen.

Inga familjer ska behöva gå igenom det som min familj behövde gå igenom. Alla barn ska överleva cancern utan att få men för resten av livet. Tack så hemskt mycket till er som väljer att skänka pengar till Barncancerfonden. Om ni vill skänka pengar via Elsas namn kan ni gå in på hennes fond Finaste Elsa. Där kan ni även läsa mer om Elsas sjukdomsperiod.

Viggo fick aldrig träffa Elsa innan hon dog. Men jag vet att Elsa finns med honom och ser till att han mår bra och jag ska se till att han får lära känna henne i efterhand på ett annat sätt för att Elsa är lika mycket storasyster till Viggo som jag är.

Tack för att ni tog er tid att läsa det här inlägget och jag hoppas att det fick er att tänka på att ens liv kan förändras helt på bara en dag.

// Hedda Rosendahl


Kommentarer

 • Anki Högling skriver:

  Du kloka, mogna flicka! Så otroligt fin berättelse du skrivit om din syster Elsa.
  Försök att inte lägga så mycket energi på dem som inte vill, kan, törs prata om din älskade syster. DU vet att hon funnits och att hon är med er hela, hela tiden.
  Jag vet att våran Lucas finns hos oss och i våra hjärtan så länge vi lever…
  Kram från en mamma❤️

 • Linda Idevall skriver:

  Du skriver så fint Hedda! Blir alltid så rörd när jag läser det du skriver. Grattis till lillebror!

 • Gunni Blixt skriver:

  Du är så klok och modig Hedda, jag blir så rörd när jag läser det du skriver, livet är så skört. Det är klart att Elsa finns med er på något sätt. Grattis till lillebror Viggo.?

 • Sanna Reimers Hultgren skriver:

  Jag vet att Elsa är SÅ stolt över sin storasyster. Du gör en jätteviktig sak genom att skriva här. Något som betyder gränslöst mycket för andra som går igenom samma overkligt, svåra saker som du behövt göra.
  Kram!

 • Susanne skriver:

  Jag jobbade med din mamma för väldigt många år sedan och har även träffat dig när du var en liten bebis.
  Du skriver så otroligt fint om Elsa ?
  Viggo har haft en enorm tur som fått just dig som sin storasyster, en snäll och omtänksam tjej.

 • Lisa Thiel skriver:

  Fina Hedda! Du skriver så otroligt fint, starkt, sant och ärligt. Jag längtar efter att få träffa dig och din och Elsas lillebror snart. Kramar ❤️❤️ Lisa

 • Marie Nordlund skriver:

  Så otroligt fint du beskriver din saknad efter Elsa. Också viktiga ord om hur vi runtomkring kan stötta. Kanske självklart egentligen, men ändå så svårt ibland! Viggo kan skatta sig lycklig som har två så fina storasystrar!

 • Elisabeth Björn skriver:

  Hej Hedda
  Du rörde mitt hjärta och trots att du är så ung är du så klok. Elsa kommer alltid att finnas hos er, hon kommer alltid att vara din lillasyster. Grattis till lillebror, han har två underbara storasystrar.
  Kram

 • Gunilla BergHult skriver:

  Vad fint du beskriver dina tankar. Fast jag är en vuxen person, tillika mamma, så känner jag igen mig i det du skriver. Att förlora sitt barn var och är det allra allra värsta som har hänt mig och jag förstår att det är samma sorg och värsta händelse för ett syskon. Precis som du berättar att människor runt omkring slutar att prata om den som inte finns längre har jag också upplevt. Känslan av att den saknade syskonet, barnet aldrig funnits. Känns jättekonstigt när precis som du beskriver är det man själv vill och känner att man behöver göra. Jag tror precis som du att de runt omkring vill vara snälla och inte göra dig eller den som sörjer ledsen. Själv så pratar jag på i alla fall för det mesta om min dotter och tänker att för dem jag möter blir det lite jobbigt och sorgligt en kort stund, men för oss som saknar och sörjer någon älskad anhörig, har det med oss nästan hela tiden!
  Jag har nästan alltid min dotter i mina tankar fast det hände för många år sedan men numera känner jag mig också glad att vi fick ha henne med oss, även om det bara blev för en alldeles för kort tid.
  Jag tror också på magiska tecken ibland.
  Grattis till din lillebror och grattis till lillebror att han har dig och din syster som systrar, även om inte din syster finns här just nu. Men hon Kommer också alltid att vara en del i er familj!
  Kraam❤️❤️

 • Berit Dernulf Olsson skriver:

  Hedda,
  Elsa kommer alltid att vara din lillasyster!
  Kram från Berit Olsson

 • Pia Stråle skriver:

  Finaste kloka Hedda, finaste Elsa, vi tänker så mycket på er, hela familjen. Och hur kul i synnerhet Signe och Elsa hade i Hanoi. Tack för att du delar med dig av dina tankar. Och ett jättestort Grattis till lillebror. Kram från familjen Stråle

 • Angelica Wikman Salmen skriver:

  Älskade fina Hedda! Wow vad du är duktig på att uttrycka dig med ord! Du är en så stark, ung tjej! Vad kul att ni fått Viggo, grattis! Du är en förebild för många Hedda, och Elsa kommer alltid finnas med er! Jätte fint skrivet och jag blir så rörd varje gång jag läser dina inlägg!
  Jag och Diego kommer och hälsar på snart! Saknar er tjejer 🙂

 • Filippa Liljeberg skriver:

  Jätte fint skrivet Hedda❤️ Saknar dig, men vi ses ju kanske på Måndag❤️ Puss och kram? Och hälsa alla❤️❤️

 • Gunnel Körner skriver:

  Fina Hedda!
  Såna vackra, stora ord du skriver om livet och döden och gränslandet däremellan.
  Jag gråter när jag läser din berättelse och det är bra för då berör den.
  Jag tänker på min mamma som gick bort för två år sedan, och på vänner som jag förlorat.
  Livet är verkligen skört.
  Jag ska komma ihåg det du skriver
  om att man nog inte vågar nämna det onämnbara, och ge dig en stor kram när vi ses nästa vecka.
  Här får du en rymdkram så länge!
  /Gunnel

 • Lotta Jigvall skriver:

  Så fint skrivet Hedda? Elsa finns med oss på skolan också❤️ Grattis till lillebror Viggo och krama om din mamma och pappa från mig.

 • Lotta skriver:

  Hej Hedda! Så otroligt fint skrivet. Jag blir alldeles rörd av att läsa om din kärlek till Elsa. ? Grattis till lillebror Viggo. Du kommer, som den fina storasyster du är, se till att Viggo lär känna och kommer att älska Elsa lika mycket som du gör. ? Jag önskar dig allt gott i livet.

 • Heidi Lind Jensen skriver:

  Tårerne triller ned af kinderne når jeg læser dit velskrevet indlæg <3 <3 <3 Du er en stærk pige. Stort tillykke med Viggo, dejligt med endnu en søskende <3 Hils hele din dejlige familie fra Søren, Heidi, Villads og Marcus

 • Elisabeth Nylund skriver:

  Hedda, vilken tur Viggo har som fick två så fina storasystrar! Det du skriver berör mig väldigt mycket! Visst finns Elsa med er och vad fint av dig att låta Viggo få lära känna henne. Kramar till dig och Viggo! ❤
  //Mimmi

 • Annelie Håkansson skriver:

  Hej Hedda! Så fantastiskt fint beskrivet om din syster och sorg. Jag håller med dig om att man vill prata om personen som gått bort hela tiden för att den ska kännas närvarade. Jag känner precis likadant fast jag är mycket äldre än du. Grattis till en fin lillebror.

 • Louise skriver:

  Hej Hedda!
  Det är så himla bra att du berättar hur du tänker och känner, stort tack för det!
  Att det är det hemskaste som finns att mista någon nära är inte svårt att förstå, och jag är verkligen glad att du kan sätta ord på hur du, och förmodligen de flesta andra i din situation, vill bli bemötta.
  Lycka till i livet Hedda!

 • Ingemar Ritzen skriver:

  Hej Hedda
  Jag är en gammal man snart 70 år har 5 härliga barnbarn
  Du skriver så fint Hedda
  Du berör mitt hjärta jag gråter
  Vilken klok och förståndig syster du är
  Tack för att du delar med dig av dina tankar
  Kram Ingemar

 • Yvonne Moberg skriver:

  Vilket härligt ”ansikte” utåt Du är, både för Elsa o din övriga familj men också för Barncancerfonden. Din berättelse bör komma med i Rädda Livet. Dina ord behöver sägas på föreläsningar.
  Lycka till i framtiden o krama Viggo Xa nycket.
  Tvilling mormor

 • Lars B skriver:

  Otroligt fint skrivet! Jag kommer alltid att stödja Barncancerfonden.

 • Åsa Broberg skriver:

  Hej Hedda
  Du skriver så jättefint Hedda. Mycket tänkvärt. Hoppas du fortsätter skriver. Elsa och Viggo har en så klok och söt storasyster. Det är orättvist och så sorgligt att du ska behöva gå igenom något så svårt. Fina Elsa, Minns henne från dagis. Elins favorit bland småbarnen hon var så rolig och söt med sitt ljusa lockiga hår. Tack för att du delar med dej av dina tankar. Fina Hedda och fina familjen. Grattis till lillebror Kram Åsa

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  .