Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

OKTOBER

02

Lena Forsaeus

Lena Forsaeus

En dag ska vi alla dö, alla andra dagar ska vi det inte

Det blir mycket böcker i mina inlägg nu men när man får en barnbok som ”Du är modigast” av Christina Waldén, med meningar som ”-En dag ska vi alla dö, alla andra ska vi det inte…” i sin hand så går det inte att låta bli att tipsa.

Boken ”Du är modigast” handlar om Knut som har cancer och ligger på bonken. Knut tänker att han ska bli frisk fast han vet att ingen kan lova det, inte ens doktorerna. Nu har han fått feber och måste ligga inne på sjukhuset fast det är julafton. Tiden går långsamt och Knut längtar hem. Han ligger i sängen på sitt rum när det knackar på dörren. Det är Professor Persson. Knut vet att Professor Persson inte är en Professor utan en clown men Knut spelar med. Tillsammans ger de sig ut på ett äventyr.

Berättelsen sker konsekvent från Knuts perspektiv. Han tycker att de vuxna är ganska barnsliga, särskilt när de tror att han ska bli glad för att en tramsig clown gör dåliga trollkonster eller att han ska vilja äta för att de bakar bullar på avdelningen. Boken skildrar också Knuts tankar och besvikelser över kompisar som inte hör av sig men också glädje över de som gör det. Knut förstår att man inte alltid vet hur man ska vara eller göra när någon blivit svårt sjuk, särskilt inte när man kanske är rädd.

Jag läser boken i ett svep för det går inte att sluta. Den är spännande och igenkänningen är stor. Så stor att jag blir gladledsen. Ni vet, ledsen på ett sådant där sätt att man känner en klump i halsen samtidigt som man har ett leende i mungipan.

Till alla oss som levt eller lever med barncancer läs boken!
Till alla er som inte levt eller lever med barncancer läs boken!
Och ja, jag menar alla, både barn och vuxna.
Boken är så fin, spännande och lärorik.

img_2160

 

 


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.