Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

MAJ

19

Fredrik Swartling

Fredrik Swartling

En forskningsvardag i Uppsala

Hej, detta är vårt första inlägg från vår forskargrupp på Rudbecklaboratoriet i Uppsala. Maj månad är ofta väldigt hektisk och det är alltid mycket att göra både på labbet och på kontoret. Jag har labbat mycket de senaste 15 åren men sitter (tyvärr) mest på kontoret nuförtiden. Jag åker dessutom runt och föreläser mycket och ska prata om vår forskning för andra forskare/läkare vid fyra tillfällen de närmaste 3 veckorna. Det är viktigt att presentera våra resultat och diskutera för att få hjälp från andra forskare och därmed se om vi är på rätt spår med vår forskning.

Ibland tar jag mig ut i labbet för att titta i mikroskop eller ta fram prover ur frysen eller se om jag kan hjälpa till eller visa något för mina doktorander. På labbet finns det fyra doktorander, en postdok och en laboratorietekniker i min grupp. Dessutom har vi även två så kallade ”bioinformatiker” som hjälper till att analysera genetisk information från olika prover. Mer och mer tid går åt att jobba med genetisk information (från våra över 20000 gener) och datorer nuförtiden. Så såg det inte ut för 15 år sedan då jag började forska. Då visste man inte lika mycket om hur alla våra gener styrs utan jobbade mycket mer med olika kemikalier och metoder ute på labbet.

Vi studerar i min grupp hur barnhjärntumörer av typen medulloblastom uppstår biologiskt och försöker förstå vilka genetiska förändringar som uppstår i tumörerna och om det går att hitta nya läkemedel mot så kallade MYC-proteiner i cancercellerna. Jag har skrivit lite mer om det på Barncancerfondens hemsida och det kommer även komma upp en podcast på hemsidan som man kan lyssna på en liten intervju med mig framöver. Min doktorand Sara (se bild nedan) kommer också att blogga framöver så att ni får reda lite mer vad som händer på labbet.

Vi ser fram emot att dela med oss av vår forskning här några veckor innan sommaren.

/Fredrik

 

SONY DSCsara_bild


Kommentarer

  • […] Följ gärna Fredrik och hans forskargrupp på Barncancerfondens blogg […]

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    .