Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

DECEMBER

08

Lena Wettergren

Lena Wettergren

Föreläsning i Uppsala

Hej läsare!
Anna heter jag och har tidigare ingått i Lena Wettergrens forskargrupp. Jag doktorerade i maj och i min avhandling studerade jag hälsorelaterad livskvalitet, självständighet och sexualitet bland unga personer, 11-25 år, som hade behandlats för cancer under barndomen.

Som forskare är det viktigt att sprida sina resultat utanför den vetenskapliga världen och där är denna blogg ett bra sätt att berätta om vad vi gör. Ett annat sätt att sprida resultaten är att föreläsa för sjukvårdspersonal som utbildar sig och/eller arbetar med unga som behandlas/behandlats för cancer.

Jag blev inbjuden till Uppsala universitet för att föreläsa för sjuksköterskor som går specialistutbildning i cancersjukvård. De kom från hela Sverige och arbetade med personer med olika cancerdiagnoser.

Jag berättade om vår datainsamling där barn och unga med cancererfarenhet har medverkat i intervjuer och fått svara på enkätfrågor om skola, livskvalitet, självständighet och kompisar. Delar av de resultaten beskrivs under Jeanette Winterlings blogginlägg. Jag förklarade också hur vi genomförde datainsamlingen på internet, där unga med cancererfarenhet medverkade i fokusgrupper och diskuterade sex och relationer, Lena Wettergren kommer att beskriva det närmare i ett annat inlägg.

Studenterna fick därefter sitta i smågrupper och diskutera hur de gör på sina respektive arbetsplatser, om de tar upp sex och relationer med sina patienter och hur de i så fall gör detta. Det har nämligen visat sig i tidigare forskning att sex är ett ämne som inte alltid tas upp varken av vårdpersonal eller av patienter. Sjuksköterskor kan här spela en viktig roll genom att vara goda lyssnare och jobba för ett öppet klimat kring att prata om dessa saker.

I januari sänds en radiointervju med mig och Lena angående arbetet med fokusgrupperna.

Bloggat av Anna, tidigare doktorand i HiP-LC

 

BildMellanMan

 


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.