Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

NOVEMBER

22

Johanna Perwe

Johanna Perwe

Heldag om rehab efter behandling av hjärntumör

Igår var jag och några kollegor på en FoU-dag om rehabilitering efter behandling av hjärntumör hos barn. Flera intressanta projekt presenterades under dagen och vi fick också ta del av hur man arbetar med frågan i andra länder.

Bland annat presenterade barnneurolog Bo Strömberg, psykolog Ingrid Hagberg van’t Hooft och psykolog Annika Lindahl Norberg en modell för uppföljning som man arbetar med i Stockholm och Uppsala-Örebro-området. Syftet med modellen är att systematisera uppföljningen för alla familjer, ur både neurologiska och psykosociala perspektiv.

Psykolog Nina Madsen Sjö, Köpenhamn, berättade hur man arbetar med det kognitiva träningsprogrammet SMART i Danmark (där det kallas HOT). I Danmark arbetar man mer i skolan till skillnad från Sverige där vi mer använder verktyget i hemmet.

Konsultsjuksköterska Charlotte Castor från Lund har studerat föräldrars uppfattning av livet efter hjärntumör. Hon har exempelvis sett att föräldrarna såg på livet ”i cykler” (före och efter MR), något som bland annat fantastiska Helene Kindstedt tidigare berört så hudnära och raktinhjärtat i denna blogg.

Jag vill också passa på att nämna ett projekt som vi berättade om i samband med att det fick forskningsanslag av Barncancerfonden, där man studerar om inlärningsförmågan kan förbättras med hjälp av Nintendo Wii. Barnneurolog Ingrid Emanuelsson berättade om projektet och konsultsjuksköterska Anette Sjölund berörde hur internetbaserad coaching i projektet fungerar.

Mycket finns att göra, stora utmaningar återstår. Men det känns i alla fall förtröstansfullt att det är så många eldsjälar där ute som jobbar med denna typ av problematik, som sliter med studier och avhandlingar, för att på sikt kunna förbättra situationen för barn med hjärntumör.


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.