Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

NOVEMBER

02

Johanna Perwe

Johanna Perwe

Syskon i fokus i nytt material

Nu har våra superfina nya skrifter som riktar sig till syskon kommit! Jag är så glad över att vi äntligen har ett fint och lättläst material för syskon; en grupp som, av förklarliga skäl, ofta får stå tillbaka när ett barn är under behandling.

Skrifterna är framtagna i samarbete med forskaren Malin Lövgren, som för ganska precis ett år sedan hörde av sig och undrade om vi ville samarbeta kring detta. Såklart vi ville!

Till en början tänkte vi samla allt i en folder, men vi insåg ganska snabbt att det är bättre att dela upp både i olika målgrupper och i olika faser. Därför finns det nu fyra olika skrifter; två som riktar sig direkt mot syskon, och två som riktar sig till föräldrar.

Även denna gång hade vi förmånen att få samarbeta med begåvade Stina Wirsén, som jag tycker på pricken har lyckats fånga rätt känsla i de olika illustrationerna.

img_0131

img_0130

img_0129

Jag vill dela med mig av ett urval tips från andra syskon, som är hämtade från skriften Jag då!

 • Du är lika älskad av dina föräldrar som din sjuka bror eller syster är.
 • Du är inte ensam.
 • Känn ingen skuld! Inget är ditt fel!
 • Var så delaktig som möjligt i din bror eller systers liv och vård.
 • Uttryck dina känslor för ditt syskon.
 • Behandla din sjuka bror eller syster som förut.
 • Sluta inte att göra saker på egen hand som du tycker är roligt.
 • Sök hjälp om du behöver.

Fler råd hittar du på sid 11, och såklart i de andra delarna, som du enkelt beställer eller laddar ner via vår webbplats:

Saknar dig!

När det värsta har hänt

Att ha ett syskon med cancer

johanna_syskonskrifter

Här står en glad projektledare; glad dels för att ha gått i mål med detta, och glad framför allt för att vi nu har ett bra material att erbjuda syskon. Äntligen.

//Johanna Perwe

 

 


Kommentarer

 • Kristina Liss-Daniels skriver:

  Grattis Johanna och vad bra att ni tagit fram dessa skrifter! Så viktiga då det är lätt att man glömmer syskonen. Jag har förlorat en dotter och hur hennes bror påverkats av detta kommer jag alltid fundera över då han inte kunnat/velat prata om det. Jag ska tipsa honom om dessa skrifter. Kristina

  • Johanna Perwe Johanna Perwe skriver:

   Hej Kristina! Vad fint att höra ifrån dig! Ja tipsa gärna din son om skrifterna. Jag minns fortfarande klokhet som du delade med dig av när vi sågs, som handlade om synsätt på döden (efter att hon dött) som jag ofta tänker på. Så ingen skulle bli gladare än jag om din son kan få hjälp/stöd av skriften Saknar dig. Kram!

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  .