Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

DECEMBER

09

Johanna Perwe

Johanna Perwe

Skandionkliniken invigd

Vår generalsekreterare Olle Björk fick det hedrande uppdraget att tala vid invigningen av Skandionkliniken i Uppsala i förra veckan. Skandionkliniken är Nordens första klinik för protonstrålning, dvs en behandlingsform som gör det möjligt att behandla cancer effektivare och skonsammare än med traditionell strålning.

Bygget har pågått sedan 2011 och den första patienten kommer att behandlas under 2015. Det som är så fantastiskt med protonterapi är att strålningen nästan helt koncentreras till själva tumören, vilket innebär att stråldosen kan höjas med betydligt mindre risk för biverkningar. Behandlingsformen är aktuellt för tumörer nära känsliga organ i huvud, bröst eller bukhåla och passar extra bra för barn, eftersom den minskar risken för nya tumörer senare i livet.

Det fina med Skandionkliniken är att de kommer att ta emot barn från hela landet, under förutsättning att de har en tumör som är lämplig att behandla med just protonterapi. Den grundar sig på ett unikt samarbete mellan Sveriges alla landsting, Kommunalförbundet avancerad strålbehandling och Akademiska hus.

skandion153

Vi är stolta och hedrade över att Olle Björk fick ett så fint uppdrag, och framför allt är vi glada över att det nu inte dröjer så länge förrän den första patienten nu kan behandlas med protonterapi.

//Johanna Perwe

Foto och källa: Skandionkliniken.se

 


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.