Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

MARS

13

Johanna Perwe

Johanna Perwe

Välkommen Vova!

Vova

Det är något magiskt med att ge ut böcker. Att se hur ett utkast eller idé sakta växer fram till en bok. Nu är det äntligen dags igen och jag är stolt över att få presentera boken om VOVA som kom till oss i veckan.

Det var några år sedan som Vovas författare Camilla Binz hörde av sig första gången till mig. Hon läste till informativ illustratör vid Mälardalens högskola och ville ha hjälp med ett examensarbete som handlade om att förklara för de allra minsta hur en cytostatikabehandling går till. Hon hade följt två barn på barncanceravdelningen i Lund där personalen bidrog med den medicinska expertisen. Jag hjälpte till så gott jag kunde utifrån mitt perspektiv och tog även hjälp av en referensgrupp som jag brukar bolla manus och texter om barncancer med. Vi alla hade redan fallit pladask för illustrationerna och kände att boken om Vova kunde bli något riktigt bra. Hon fick vår återkoppling. Sedan fick manuset vila.

Tills i höstas då Camilla hörde av sig igen.

Då var tiden helt rätt och alla bitarna föll på plats. Tillsammans putsade vi vidare på detaljerna och manuset kunde äntligen gå på tryck. I veckan levererades de första böckerna!

Nu hoppas jag att Vova blir en liten kompis för alla barn som själva ska genomgå cytostatikabehandling. Vova kan också hjälpa till att ge inblick i vad som händer på sjukhuset – både för syskon där hemma och för kompisarna på förskolan.

bokhylla

sjukhus

kammar

tandborste

Ja, ni ser ju själva. Helt underbara illustrationer. Som dessutom förklarar vad som händer på ett enkelt sätt.

Ni hittar boken här.

//Johanna

 

 


Kommentarer

 • Angelica skriver:

  Boken är jättemysig! Vi har läst den på akademiska sjukhuset då vår son har AML

  • Johanna skriver:

   Hej Angelica!
   Åh, vad fint att höra att boken kommit till användning – det är precis det vi önskar! Jag ska förmedla din återkoppling till Camilla som skrivit den också. Och hälsa din son att vi är så glada att han gillar Vova! Mina varmaste hälsningar till dig och din familj!
   //Johanna

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  .