Välkommen till Barncancerfondens blogg!

Här får du möta människor som delar med sig av sina erfarenheter om barncancer och verksamheten ur olika perspektiv.

JANUARI

17

Cecilia Fellenius

Cecilia Fellenius

Vill du bli en Peer supporter? Då har du nu möjlighet att ansöka till nästa utbildningstillfälle!

Efter många års fixande,  trixande, stort tålamod och inspiration (bland annat) från vår systerorganisation SYLVA i Finland, så är äntligen Peer suppport en del av Barncancerfondens verksamhet. Något jag är mycket glad över! Nu är det dags för nästa utbildningsomgång, denna gång med deltagare både från Mellansverige och Stockholms regionen!

peersupport001_webb

1992 – när jag insjuknade i Akut Myologisk Leukemi fanns inga Peer supporters…något jag med facit i hand skulle ha behövt. Därför tror och hoppas jag att denna verksamhet på sikt  kommer att gynna många cancerdrabbade  barn och unga över hela landet.  Tack vare Peer support kommer det nu finnas möjlighet att träffa någon med liknande erfarenhet, någon som kan inge hopp, bryta den isolering och det utanförskap som kan uppstå i samband med diagnosen. En Peer support är någon man inte behöver förklara allt för, någon som förstår,  som lyssnar, hittar på roliga saker,  skriver mail eller bara är om man så önskar. Det är helt upp till den som är under behandling att bestämma vad man skall hitta på!

För att kunna erbjuda så många som möjligt en egen Peer support- en kompis som också haft cancer behöver vi nu rekrytera nya förmågor som har lust att dela med sig av sin erfarenhet, finnas till hands för det sjuka barnet eller ungdomen. Som Peer supporter får du  via Barncancerfonden  en utbildning  samtidigt som du får möjlighet att träffa och dela erfarenheter med andra Peer supporters under utbildningens gång.

Under förra året utbildades tio stycken Peer supporters från Mellasverige regionen ( Uppsala med tillhörande hemsjukhus: Falun, Gävle, Nyköping, Hudiksvall, Västerås, Örebro och Eskilstuna). Dessa tio unga vuxna som genomgick den första Peer support utbildningen i Sverige har verkligen bjudit på sig själva. De har vuxit något enormt och lärt sig mycket nytt både om sig själva, men även vad rollen som Peer support innebär. Jag kan bara säga att jag är så oerhört stolt och tacksam över att ha fått följa med på deras resa. En resa där både allvar, glädje och gemenskap har varit högst närvarande.

Läs mer om Peer supportern Chasmin här!

peer

Nytt för 2013 års utbildningstillfälle är att Peer support även utökas till Stockholm/Gotland regionen. Alltså är vi ett steg närmare målet att på sikt kunna erbjuda Peer support i hela landet!

Är DU före detta barncancerpatient och tillhör Barncancerföreningen i Mellansverige alternativt stockholmsregionens upptagningsområde? Har du fyllt 18 år och är intresserad av att dela med dig av dina erfarenheter samt bli en del av Peer support gänget? Anmäl dig då  senast den  18 Februari på denna länk!

Utbildning

 

Reflektion

Reflektion

Gemenskap

Gemenskap

Vill du själv ha en Peer suporter? Mejla peer@barncancerfonden.se så berättar vi mer! Även du som förälder till ett barn som behandlas för cancer kan kontakta oss på den mejladressen. Ange ålder på barnet, lite bakgrund och i vilket område ni bor (ev hemsjukhus) så ska vi göra vårt bästa för att hitta en lämplig peer supporter till er.

Hoppas vi ses på det första av tre utbildningstillfällen med start den 19-21 april! 🙂

// Cecilia Fellenius


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

.